Back-ups

Computers en andere digitale apparaten zijn veel betrouwbaarder geworden. Toch blijft het heel belangrijk regelmatig een back-up ofwel reserve-kopie te maken van onze documenten, foto’s, video’s, muziek, e-mailcontactpersonen en -berichten.

Oorzaken van verlies van gegevens

Het volgende kan gebeuren met onze computer of ander digitaal apparaat, waarop we gegevens bewaren, waardoor we de kostbare inhoud kwijtraken en/of deze bij anderen terecht komt:

1: Verliezen of gestolen worden

Om te voorkomen dat onze bestanden door anderen geopend kunnen worden is het volgende aan te raden:

a: Stel een wachtwoord, pincode of patroon in, om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot een verloren of gestolen apparaat;
b: Versleutel de inhoud van een externe schijf;
c: Android Smartphones en tablets zijn terug te vinden op: https://www.google.com/android/find?u=0 (Controleer de benodigde instellingen!)
d: iPhones en iPads met de app: Zoek mijn.

2: Defect raken

Smartphone-error

Ook nieuwe en dure apparaten van gerenommeerde merken kunnen kapot gaan. Als het opslagmedium defect raakt, is de inhoud vaak niet meer redden en zijn alle bestanden verdwenen.

De enige remedie is regelmatig een back-up maken op een andere schijf, een ander apparaat of in de Cloud.

3: Besmet worden met Ransomware

Wie een bijlage bij een e-mail van een onbekende afzender opent, loopt kans Ransomware te installeren. Als een computer op die manier besmet wordt, zijn alle bestanden alleen nog te openen met een wachtwoord. De afzender belooft dat wachtwoord te sturen na betalen van losgeld. Het gaat vaak om flinke bedragen en er is geen enkele garantie dat er een werkend wachtwoord wordt verstrekt.
Behalve de opslagschijf in de computer, kunnen ook aangesloten opslagmedia zoals een USB-stick of externe harde schijf worden getroffen.

In sommige gevallen zijn de bestanden nog te redden zonder te betalen, maar meestal is de enige oplossing de bestanden vanuit een back-up terug te zetten.
Er is beveiligingssoftware, zoals G Data Internet Security dat voorkomt dat Ransomware de computer binnenkomt, zelf na het openen van zo’n bijlage.

4: Zelf per ongeluk iets wissen

Iedereen overkomt het weleens, per ongeluk een belangrijk bestand of map weggooien!

Een op een iPhone of iPad gewist bestand is terug te halen vanuit de iCloud.
Als dit gebeurt op de opslagschijf in de computer is het gewiste bestand gemakkelijk uit de Prullenbak terug te halen.
Dat is niet het geval als een bestand op een USB-stick, geheugenkaartje of Android apparaat wordt gewist.
Er is software, zoals Recuva, waarmee gewiste bestanden kunnen worden teruggehaald, maar dat is tijdrovend en vaak niet succesvol.

Ook nu is een back-up de enig juiste remedie.

Soorten back-ups

Een back-up heeft altijd een bron een een doel.
De bron is de schijf waar we standaard in werken en bestanden en mappen in bewaren, meestal de schijf in de computer of laptop.
Het doel is de plaats waar de back-up wordt bewaard. Hieronder wordt besproken op welk medium of locatie het doel zich kan bevinden.

We kennen 2 typen.

Type 1: Een back-up kan inhouden dat de bron en doel aan elkaar gelijk worden gemaakt, deze worden met elkaar gesynchroniseerd ofwel gespiegeld.
Als de bron verloren gaat kan eenvoudig het doel op de back-upschijf worden gekopieerd naar de bron.

Maar een back-up heeft ook als doel een per ongeluk verwijderde map of bestand te kunnen terughalen uit het doel van de back-up (rode map). Bij bovenstaand type lukt dat niet, een op de bron verwijderd item wordt ook in het doel verwijderd!
Type 2: De inhoud van de bron wordt volledig naar het doel gekopieerd, uit het doel wordt nooit iets verwijderd.

We adviseren minstens eens per dag een type 2 back-up te maken en wekelijks een type 1.

Waarop een back-up maken (doel)

Een reservekopie van onze bestanden moet op een ander medium worden gezet dan het origineel om te voorkomen dat bij een crash van een schijf zowel het origineel als de back-up verloren gaat. Wat zijn de mogelijkheden?

1: USB stick

Een gemakkelijk en goedkoop medium om een back-up op te bewaren is een USB stick. Of het een goede keus is, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die moet worden opgeslagen. Tot een capaciteit van 128 GB zijn USB sticks redelijk geprijsd. Ze hebben geen bewegende onderdelen, zijn betrouwbaar en gaan lang mee.
Ze kunnen op elke computer en Android apparaat worden aangesloten. Als er vertrouwelijke gegevens op staan is het aan te raden deze te beveiligen met een wachtwoord.

PS! Laat een USB stick niet permanent aangesloten ivm het gevaar van Ransomware!

2: Externe harde- of SSD-schijf

Een veel gebruik extern opslagmedium is de externe harde schijf. Deze zijn te koop in capaciteiten van 1, 2, 3 en 4 TB voor schappelijke prijzen.

Duurder maar veel sneller, en betrouwbaarder, is een externe SSD (Solid State Drive), een schijf zonder bewegende delen.
Ze hebben een standaard-USB-aansluiting. Sommige kunnen ook rechtstreeks op een USB-C poort van bijv. een Android Smartphone of tablet worden aangesloten.

PS! Laat een externe schijf niet permanent aangesloten ivm het gevaar van Ransomware!

3: Cloud

Opslaan in de Cloud betekent dat de gegevens via internet worden overgebracht ofwel geüpload naar een provider, die opslagruimte aanbiedt.

Het voordeel hiervan is dat we zelf geen voorzieningen nodig hebben voor back-ups. Nadeel is dat we onze bestanden toevertrouwen aan anderen, en zeker als zo’n provider onder de Amerikaanse wetgeving valt, de kans groot is dat de veiligheidsdiensten toegang tot de bestanden hebben.

Om die kans uit te sluiten of in elk geval te verkleinen, is het Nederlandse Stack aan te bevelen, dat voor slechts € 6 per maand 1 TB aan opslag aanbiedt.

Wie niet heel vertrouwelijke bestanden in de Cloud wil bewaren, raad ik aan te kiezen voor het Amerikaanse Dropbox, wat heel gebruiksvriendelijk werkt.
Zo kan Dropbox automatisch de met een Smartphone of iPhone gemaakte foto’s, opslaan in de Cloud en in een map op een computer.

Tot 2 GB opslaan kost niets, 2 TB kost € 12 per maand.

4: NAS (Network Attached Storage)

Een NAS is een heel goede keus als back-up medium voor wie z’n gegevens niet buiten de deur wil bewaren.

Het wordt rechtstreeks op het netwerk in huis of bedrijf aangesloten. De inhoud is vanaf elke computer of mobiel apparaat in het eigen netwerk, maar ook vanaf een andere locatie, te benaderen en is ook ideaal voor het delen van gegevensbestanden, maar ook van foto’s of muziek.

NAS

Hoe een back-up maken?

Een back-up van mappen en bestanden op een computer is eenvoudig te maken door deze in Windows Verkenner naar het back-upmedium te slepen. Dat kan ook met een op de computer aangesloten Smartphone of tablet. Hiervoor is wel inzicht nodig in waar bestanden worden bewaard.
Beter is het back-upsoftware te gebruiken, en deze goed te (laten) instellen, zodat alle benodigde en gewenste gegevens worden geselecteerd. Deze software maakt automatisch in de gewenste frequentie back-ups op de achtergrond.
Bij een NAS wordt back-upsoftware meegeleverd. Ook sommige Cloudproviders zorgen daarvoor.

Wij adviseren SyncBack, gratis voor eenvoudig privégebruik, betaalbaar voor zakelijke gebruik.

Meer weten of een aanbieding ontvangen?

Wilt u een advies of aanbieding voor een voor u geschikte back-up oplossing?

– Bel op maandag tot vrijdag tussen 10 en 18 uur op 06 21 531 158;
– of mail naar herman@hiddingacomputers.nl

Op werkdagen binnen 24 uur antwoord.