Opslag in de Cloud is heel populair, bijna iedere computer en Smartphone gebruiker, bewaart gegevens bij Google en/of Microsoft, al of niet bewust.
De voordelen maken dit aantrekkelijk, we kunnen immers bijna overal zonder extra kosten vanaf verschillende apparaten bij onze gegevens.
Het nadeel van opslag bij zgn. Big Tech-bedrijven, zoals Microsoft en Google is dat bij deze bedrijven de Amerikaanse privacy-regels gelden.
Gelukkig zijn er mogelijkheden meer grip op uw data te houden door deze op te slaan bij een Europese Cloud-aanbieder of in eigen beheer te bewaren en toch overal ter beschikking te hebben.
Data veilig bewaren
Een voorbeeld: Google slaat al uw foto's, gemaakt met een Android-apparaat, op
Wie een Android Smartphone of tablet heeft, stelt ongemerkt alle daarmee gemaakte foto’s ter beschikking aan Google.
Kijkt u maar eens op photos.google.com en log zo nodig in. Hier ziet u al uw met uw Smartphone of tablet gemaakte foto’s!
Google maakt gratis een back-up van de foto’s, maar gebruikt uw foto’s om gegevens over u te verzamelen.
Dit is te voorkomen door de volgende instelling in uw Android-apparaat te wijzigen:
– Instellingen;
– Google;
– Back-up beheren;
– Foto’s en video’s;
– Back-up uitzetten.
Het is daarna wel aan te raden regelmatig een back-up van uw foto’s te maken naar een andere Cloudaanbieder of op een ander medium.
Hieronder en op deze pagina leest u daar meer over.
Europese Cloudaanbieder ipv. Dropbox, Onedrive, Google Drive, iCloud
Er zijn verschillende Cloudaanbieders die garanderen dat de opgeslagen data in Europa worden bewaard en daarmee onder de Europese privacy-wetgeving vallen, zoals Proton, pCloud en HiDrive
Meer hierover vindt u op deze pagina.
Linux besturingssysteem in plaats van Windows
Het Windows-besturingssysteem stuurt ongemerkt veel informatie over de gebruiker en diens werkzaamheden naar de Amerikaanse servers van Microsoft.
Het gratis Linux-besturingssysteem doet dat niet.
Overstappen van Windows naar Linux vraagt gewenning, maar bijv. de ‘Mint’-versie van dit besturingssysteem lijkt erg op Windows, wat de overstap vergemakkelijkt.
Libre Office ipv. Microsoft Office
Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) is heel populair bij zakelijk en particulier gebruik. Het is echter nauwelijks te gebruiken zonder Microsoft-account en daaraan gekoppeld gebruik van Cloudopslag Onedrive.
Een goed alternatief is Libre Office, dat gratis te gebruiken is. Vrijwel alle met Word, Excel en Poiwerpoint gemaakte bestanden zijn zonder problemen te openen en te bewerken. Er is een Nederlandse versie beschikbaar.
Libre Office bevat geen e-mail, agenda, contacten en taken-app ter vervanging van Outlook, dat onderdeel uitmaakt van de Microsoft Office professional versie.
Hieronder wordt een goede vervanger voor Outlook besproken.
Thunderbird ipv. Microsoft Office Outlook
Microsoft Outlook is in opspraak geraakt, omdat in de nieuwe versie inloggegevens inclusief wachtwoord naar de servers van Microsoft worden gestuurd.
In dit artikel op nl.hardware.info wordt dit besproken.
Deze nieuwe versie vervangt de online-versie van Outlook, maar ook de versie die in Microsoft Office is opgenomen en op computer of laptop moet worden geïnstalleerd.
Dit is nog een reden om Outlook vaarwel te zeggen en over te stappen naar Thunderbird, gemaakt door Mozilla, bekend van de browser Firefox.
NAS (Network Attached Storage): centrale opslag in eigen beheer
Een NAS is een kastje dat in huis of bedrijf rechtstreeks op het eigen netwerk wordt aangesloten. De inhoud is vanaf elke computer of mobiel apparaat in het eigen netwerk, maar ook vanaf een andere locatie, te benaderen.
Zo blijven uw data in eigen beheer, maar zijn deze altijd en overal beschikbaar, maar alleen voor wie u daarvoor toestemming geeft.
Meer weten over een NAS, kijk op deze pagina.
Snelle NAS met twee schijven, voor privé- en zakelijk gebruik.
breedte: 11 cm, hoogte 17 cm, diepte 22 cm
Meer weten of een aanbieding ontvangen?
– Mail naar herman@hiddingacomputers.nl;
– Bel op maandag tot vrijdag tussen 12 en 18 uur met 06 21 531 158.